Van Gogh imi place din foarte multe motive. Mi se pare ca a fost exact genul de artist treaz, in permanenta cu simturile alerte.Pictura care mi se pare mie cea mai reusita, atat din punct de vedere plastic, cat si filozofic este „Skull with burning cigarette”.

Si da, mi se pare de un umor macabru pe care ti-l poate da doar apropierea si locuirea in permanenta in vecinatate cu moartea. Prezenta ei constanta si cumva parte din rutina ta zilnica te face sa o iei in deradere asa cum face el – tocmai pentru ca stii ca nu are nici un rost sa i te opui. Iar singurul lucru util (desi cuvantul este destul de fortat) este sa te joci cu ea.

O demaschezi, o maschezi in ce personaj din viata ta vrei tu, e partenerul tau de conversatii, ceva-ul langa care te culci noaptea. In foarte multe sensuri este muult mult mai loiala decat oricine altcineva si decat orice altceva. Cred ca este singurul lucru care nu se va plictisi de tine si nu te va arunca la un cos de gunoi universal pentru faptul ca la un moment dat devii prea banal. Este cea mai rabdatoare, cea mai calma si cea mai datatoare de constiinta notiune pe care o cunosc.

A te juca cu moartea nu poate fi decat un joc cu un singur castigator, al carui final il amani poate doar pentru placerea jocului in sine, nicidecum pentru ca nu ai avea incotro. Probabil ca v-ati ascunselea este cel mai cunoscut printre noi, oamenii: ea se pune de fiecare data, noi incercam sa ne ascundem in cel mai insorit si luminos loc cu putinta (de cele mai multe ori direct pe scena lumii de langa noi incercand sa fim vedete), pentru simplul motiv ca la lumina ea se vede mai greu, prezenta ei este mai putin evidenta (sau asa credem noi). Si ne gaseste. De fiecare data!

Am vrea si noi sa ne punem si sa se ascunda ea, doar ca noi am avea tendinta sa trisam de fiecare data si sa ne prefacem ca nu o gasim.Ar ramane acolo ascunsa vieti intregi, noi cautand fals in alta parte, dar mereu constienti unde este si atentie, excesiv de atenti, ca nu cumva, din neglijenta sa dai totusi peste ea.

Ce faci insa daca faci un pact cu ea? Faci un pact ca ea sa se ascunda si tu sa nu te minti ca nu o cauti. Din contra, sa fii chiar constiincios in cautarile tale. Iar pactul este ca ea sa isi schimbe locul unde s-a ascuns de fiecare data…

De fiecare data ma uimeste creativitatea ei. Cred ca am fi facut o echipa buna in arta – ea creativa cum este, eu mestera la cuvinte…cand reusesc sa creez ceva bun imi zambeste lasciv din oglinda si atunci ma mascheaza ea pe mine. Trage asupra mea liniile strambe si neindemanatice asemenea unui cubist, desi eu am fost intotdeauna o impresionista.

Iata pictura:

 

Van Gogh, in ciuda asteptarilor sale nu si-a gasit sfrasitul din cauza tutunului. Nici din cauza alcoolului excesiv, nici a sifilisului. Lucrul care l-a omorat lent a fost pana la urma o prea mare constiinta a realitatii si a sinelui.

Publicitate