Recunosc, sunt mai degraba o conventionala. Imi plac lucrurile palpabile, traditionale si cararile batatorite. In schimb, cu timpul am invatat ca daca nu risti uneori si daca nu mergi cumva si impotriva naturii tale, nu ai cum sa iti cunosti si sa iti testezi limitele.

Asa am ajuns de la un job strict de consultant resurse umane la largirea orizontului meu profesional catre formare, training si coaching. Am descoperit sa vocatia si pasiunea folosite asa cum trebuie iti dezvolta extraordinar de mult spiritul antreprenorial. Asa am ajuns eu mai departe sa imi deschid propria afacere, deocamdata la nivel local – o firma care ofera servicii de consultanta, formare si dezvoltare profesionala, pe care am numit-o simplu “Braining”.

Ok, recunosc, nu stiu cat de inspirat a fost numele, pentru ca o parte din persoanele la care a ajuns mesajul firmei nu au inteles din prima la ce se rezuma activitatea. Deocamdata suntem mici, dar voinici. Si asa cum se intampla des cand esti la inceput de drum, avem planuri mari si energie.

Citind si informandu-ma mai mult mi-am dat seama de un lucru – daca nu esti in online, aproape ca nu existi! Am descoperit prin SpringShop ca iti poti crea un magazin online si mi s-a aprins beculetul: eu nu am produse palpabile pe care le pot vinde, produsul meu este de fapt un serviciu, deci cum ma pot folosi de mediul online pentru a-mi atinge scopul? Prin promovare, publicitate.

In mod normal, un magazin online functioneaza ca un magazin propriu-zis: oamenii vin, vad produse prezentate frumos si cat mai amplu, pe urma le cumpara tot cu bani online. Nimic mai simplu. Eii, lucrurile nu sunt chiar asa din punctul meu de vedere. Eu cred ca un magazin online este un mediu online, adica reprezinta asa (in ordinea numerelor de pe tricou):

–         este o intreaga comunitate (efectiv sunt oameni asemenea tie, care gandesc in acelasi sens, cu acelasi tip de viziune) business

–         un mediu de promovare a firmei, a produsului sau serviciului

–         un instrument prin care poti obtine informatii noi despre trenduri in piata (ce se mai cumpara, ce se mai vinde, ce cauta clientii, etc) – deci un barometru exceptional pentru piata si…pentru concurenta

–         un instrument mind-blowing (genul de activitate care te face sa iti deschizi mintea catre alte arii mai putin cunoscute)

–         pe langa faptul ca este un mediu comun, iti da posibilitatea de a-ti pastra amprenta personala (publicitate, personalizarea paginii)

–         iar la nivel personal, cred ca o foarte buna modalitate de a-ti cunoaste potentialul in afaceri (afli cat de bun manager esti? cat de inventiv esti? cat de flexibil? cat de deschis catre nou? cat de customer oriented?)

Elementele de mai sus sunt tot atatea motive pentru care cineva ar alege sa isi creeze un magazin online si tot atatea functionalitati ale sale.Totul tine de abordare si promovare. Daca nici un mediu online nu iti ofera libertatea de care ai nevoie (si la costuri minime), atunci nimic nu iti poate oferi aceasta.

Pe scurt, cred ca un magazin online are o functionalitate mult mai larga decat simpla vanzare/inchiriere,etc. Pana la urma, nu acesta a fost scopul transformarii si evolutiei in online? Sa fie out-standing?!

Articol scris pentru Superblog2012

Publicitate