Etichete

, , , , , ,

Image

 

Stau de vreo cateva minute bune cu pagina blogului deschisa in modul „New post” si cursorul de la mouse clipind la mine vesel si rabdator. Nu ma pot hotari intre „eleganta” si „aricism”.

Va spun si de unde vin in mintea mea, conceptele. Am citit „Eleganta ariciului” de Muriel Barbery zilele trecute. Imprumutata (de cand nu am mai imprumutat carti!) de la o persoana foarte speciala si importanta din viata mea, imediat ce am primit cartea am rasfoit-o putin.

Am acest obicei, usor supertitios ca atunci cand imi pica in mana o carte, sa inchid ochii si sa citesc un rand la intamplare acolo unde se deschid paginile. Intotdeauna pagina din stanga, pe la mijloc. De data aceasta a fost o fraza care spunea ceva de genul: „gramatica iti ofera un acces la arta”. M-a convins astfel sa o citesc, incercand in urmatoarele cateva minute dupa aceea sa inteleg cu adevarat de ce aceasta fraza se potriveste cu mine in acel moment.

Acum am stat in dilema intre a scrie despre ceva, haide sa ii spunem, futil, care ar fi creat mult rating si probabil ca ar fi crescut page rank-ul blogului, gen „Cum sa faci bani din scris” (lectie invatata pe propria piele) si o recenzie la aceasta carte destul de apreciata in Franta si in lumea intreaga.

De fapt, dilema mea mi-am dat seama ca se traduce foarte bine in ideea cartii – cine esti tu cu adevarat, ce te caracterizeaza si cat de mult ai curajul, vointa si perseverenta sa iti asumi expunandu-te lumii. Cam asa cum se intampla cu personajele cartii – moneda de schimb este pacea, linistea, nu neaparat interioara. La exterior ceva superficial, nu foarte destept, nu neaparat nobil, nu neaparat real. Iar in interior cu totul altceva.

Which leads me to something else: la ideea ca iubita de unii sau urata de altii, cartea aceasta a avut succes tocmai pentru ca este atat de reala in vietile noastre pe cat nu prea vrem sa recunoastem si sa acceptam. La fel ca 50 Shades of Grey. Spune adevaruri pe care de cele mai multe ori incercam sa le ascundem. Creem inconstient propriile prejudecati si categorisim totul luandu-ne doar dupa imagini. 

Oameni care la exterior sunt arici ascund in fapt eleganta, noblete si omenie. Iar oamenii – paine-calda la exterior ascund de fapt tepi enormi pe care si-i ascut constiincios in fiecare zi si la fiecare ceas.

 

Publicitate