Etichete

, , ,

Desi despre oameni rai sau rautaciosu am mai scris tangential, cred eu ca a venit momentul sa ii dedic un articol intreg. La un moment dat, in viata unui om se intampla ceva care sa il faca sa reflecteze la aceasta trasatura umana, sa o analizeze, sa incerce sa o inteleaga si sa o accepte. Da, am scris bine, sa o ACCEPTE. La fel cum accepti prostia sau mandria, la fel cum accepti iubirea sau bunatatea. La fel cum acceptam toate lucrurile frumoase si toate lucrurile urate care ni se intampla.

Vedeti, nu se pune problema razvratirii contra unei trasaturi firesti, unei trasaturi care ne-a insotit inca de la primul om si care cel mai probabil, va fi acolo chiar si in ultima clipa – disimulata sau nu, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Spuneam mereu ca daca prostia are o justificare uneori, rautatea nu are nici una. Tocmai din motivul ca prost poti sa fii nu neaparat din cauza ta, ci poate din cauza unor factori externi. Poate nu ai avut acces la o educatie. Poate ai trait intr-un mediu care te-a dus spre aceasta panta. Poate este o trasatura de familie. Un coeficient de inteligenta scazut si atat.

Dar rautatea, rautatea nu are nici o scuza. ALEGI  sa fii rau, alegi sa faci rau si alegi sa imbratisezi rautatea in viata si comportamentul tau. Intotdeauna ai aceasta libertate de a alege daca sa faci sau sa spui cuiva ceva cu rautate sau cu bunatate. Unii aleg prima varianta.

Din pacate, de cele mai multe ori rautatea vine o data cu prostia. Atunci este cel mai grav caz. Pentru ca, din punctul meu de vedere, acolo nu mai poti schimba nimic. Orice incercare de remediere, de cauterizare a raului…ramane fara rezultat.

Este unul din momentele acelea cand NU ii inteleg pe cei care viseaza o lume plina de bunatate si iubire. Lumea aceasta este facuta din dualitati de genul, Cain si Abel, Yin si Yang, rai si iad, bunatate si rautate, victima si calau. Iar aceasta nu putem, adica nu avem noi puterea, rabdarea si capacitatea sa o schimbam vreodata. Nu ne ramane decat sa o acceptam si sa ne ferim!

Publicitate