Etichete

, , , ,

„Konnichiwa!” zise aplecandu-se adanc Toyota catre Maestrul zen. Acesta ii raspunse printr-o aplecare usoara a capului.

„Maestre am venit la tine pentru a ma invata arta samurailor. M-ai invatat valorile noastre cele mai de pret. Am vrut sa invat cum sa fac fata oamenilor din jur fara a fi nefericit, am vrut ca oamenii sa ma respecte si sa ma indrageasca. Am vrut sa ating iluminarea. Am invatat ca, daca respecti atent codul nostru de legi, gasesti raspuns in toate. Poate insa, cea mai de pret lectie pe care am invatat-o este aceea a frumusetii adevarate.”

„Dragul meu discipol, zise Maestrul, pleci de aici cu scopul precis de a duce mai departe traditia noastra a samurailor, a culturii noastre si a valorilor reale: respectul, respectarea traditiei, munca si onoarea sunt cele care au facut din noi un simbol pe care lumea il va admira si urma mult timp de acum incolo.”

„Lumea va evolua, multe se vor schimba, iar noi vom ramane neschimbati.”

„Si muntii raman neschimbati mii de ani, insa oamenii continua sa ii admire fara a-i considera demodati. Traditia inseamna putere. Puterea de a schimba perceptii. Atunci cand oamenii isi pierd reperele revin la marcile traditionale, cele care nu i-au inselat niciodata, cele in care au incredere.”

„Mergi cu bine, dragul meu discipol si poarta cu tine de acum valorile samurailor. Cand va veni vremea intalnirii cu Buddha, te vei infatisa in fata lui si el te va judeca dupa faptele tale, transformandu-te in ceea ce vei merita mai departe!”

Dupa cativa ani, veni timpul ca noul maestru Toyota sa se intalneasca cu Buddha. Era momentul marii confruntari, cea mai de pret. Buddha il intreba:

„Inainte de a decide cum iti vei trai urmatoarea viata, vreau sa stiu care a fost lectia cea mai de pret pe care ai invatat-o in viata de samurai?”

„Cea mai de pret a fost prima lectie oferita la randu-mi de Maestrul meu. Mi-a spus asa: pe vremea cand s-au impartit lucrurile in lume, se stransesera 3 maestri zen care trebuiau sa decida unde vor ascunde mai departe valorile umane. Conform principiilor Bushido, omul nu trebuie sa acceada cu usurinta la acestea, ci intreaga calatorie trebuie sa fie una initiatica, de descoperire si evolutie. Unul dintre maestri a propus sa fie ascunsa in munti, dar omul va cauta pana in adancuri in goana dupa comori. Alt maestru a propus sa fie ascunsa in ape, dar omul urma sa scotoceasca adancurile in cautarea de aventuri. Al treilea maestru a propus sa fie ascunsa in interiorul fiecarei persoane, pentru ca acolo, omul nu va cauta niciodata.”


Buddha ii raspunse atunci: „Bine ai zis, Toyota. Esti demn de a-ti continua calatoria. Cum altfel te-as putea rasplati decat prin a-ti darui o viata libera? O viata in care prin prezenta ta sa transformi oameni? Ti-ai dorit sa fii indragit si admirat, acum vei avea. Ti-ai dorit sa gasesti frumusetea adevarata si iluminarea care vine din intelepciune. Intelepciunea de a merge mai departe indiferent de obstacole. Acum vei avea. Noua ta viata va fi masina, iar numele tau va fi Toyota Corolla. Sayounara, maestre!”

„Sayounara, maestre Buddha!”

Articol scris pentru Superblog 2013.

Publicitate