Dragii mei „urmareti” si „citareti”, am descoperit in arhiva mailului meu, un guest post scris de Daniel Botea, aka Naturalul in urma cu cateva luni bune. Va spun sincer si deschis ca am uitat sa il public. Multe si marunte sau majore evenimente s-au petrecut in perioada respectiva. Sau, as putea fi diplomata sa spun ca asteptam schimbarea blogului pentru a fi el cel care sparge gheata guestposturilor. Dar nu sunt diplomata la mine acasa.

Lectura placuta, ca zice bine ce zice!

Imagini inline 1

M-a provocat Adela de mai mult timp la un astfel de guest-post, dar la o astfel de tema trebuie sa gasesti timpul si locul potrivit. Si cum pana acum s-a „nepotrivit” cu suprapunerea peste SuperBlog, Barcelona sau Sarbatorile de Craciun, am conspirat cu universul ca sa potriveasca mai bine lucrurile in Decembrie 🙂

 

Dar mai intai sa ma prezint, sunt Daniel Botea, oltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera, iar blogul pe care-l „cultiv” se vrea verdesanatosutil si pozitiv, astfel incat multe dintre abordarile mele au ca subiecte sanatatea sau dezvoltarea personala.

 

Asa ca un articol despre sanatatea spirituala nu numai ca este pe stilul meu, dar ma si provoaca sa scriu mai mult decat am scris pana acum la mine pe blog.

 

Eu cred ca sanatatea noastra nu trebuie sa se limiteze la sanatatea fizica (asa cum credem cei mai multi dintre noi).
Este foarte important sa avem si o sanatate sociala (sa relationam cu ceilalti, sa avem prieteni etc.).
Este bine sa avem si o sanatate financiara, deoarece aceasta le poate influenta si pe celelalte.
sanatate psihica (mentala) este indispensabila, deoarece altfel n-am fi in stare sa ne bucuram de celelalte „sanatati” enumerate.
Si in sfarsit ajungem la sanatatea spirituala, pe care nu toata lumea ajunge sa o constientizeze.

 

Ca sa intelgem de ce este mai greu de atins sanatatea spirituala, am sa exprim plastic lista sanatoasa de mai sus, sub forma imaginii de la inceput. Ideea am intalnit-o la un seminar de dezvoltare personala la care am participat si in care existenta umana era vazuta in 4 planuri. Cel fizic (vizibil pentru toata lumea) si alte 3 planuri – mentalemotionalspiritual – invizibile.

 

Ca sa revenim la sanatatile noastre, planul fizic, vizibil, se refera lasanatatea fizica si eventual la cea financiara (ca tot ne dorim sa avem bani cata frunza si iarba 🙂 Ati ghicit, este vorba de copacul pe care-l vedem la suprafata, cu trunchi, frunze si crengi palpabile sau frunze pe care le auzim cand bate vantul.

 

Va las pe voi sa va imaginati pe unde sunt sanatatea sociala sau cea mentala in cadrul imaginii, dar despre sanatatea spirituala va spun ca este reprezentata de radacinile copacului. De acolo pornesc toate. Si trunchiul si crengile, frunzele, florile sau fructele copacului. Si chiar daca radacinile nu se vad, noi stim ca sunt acolo, caci acolo este Sursa.

 

Ei bine, eu cred ca pot exista oameni care sa fie „oarecum” sanatosi fizicsocialfinanciar si mental fara sa fie interesati delatura spirituala, dar sunt asemenea unor copaci frumosi si falnici. Rezista doar pana la prima furtuna puternica sau pana la primul cutremur.

 

Daca n-ai radacini adanci, intr-o clipa poti pierde totul. Si aici ar fi exemplul experientelor traite in temnitele comuniste deoameni de valoare, care avusesera succes si bani, dar care aflati la o raspantie complicata a vietii au cedat in lipsa unei credinte adanci. Au fost si persoane care atunci au descoperit latura spirituala si s-au salvat.

 

Sunt multi care au o problema cu faptul ca nu pot „pipai” latura spirituala. Daca nu exista?

 

Pentru ei cred ca ar fi buna afirmatia lui Blaise Pascal(matematician, fizician si teolog francez):
“Daca Dumnezeu nu exista, nu pierzi nimic crezand in El, dar daca Dumnezeu exista si nu crezi, atunci ai pierdut totul”.

 

Nu mai zic despre geniile umane cunoscute (de la Leonardo da Vinci si pana la Einstein) care aveau o latura spirituala dezvoltata, spun doar despre doua personalitati geniale de la noi, pe care le-am urmarit cu placere la TV in ultima vreme: Tudor Gheorghe si Dan Puric.

 

Ei sunt pentru noi modele doar in ceea ce priveste arta si cultura? Sau si in ceea ce priveste sanatatea spirituala?

 

Dar pana la urma atat modelele, cat si sanatatea sunt… alegerea noastra.

Spor sanatos!